Foto: Medische training - Fysiotherapie Praktijk Mellenberg-Lehmann

Als onderdeel van fysiotherapie is het vaak noodzakelijk om oefentherapie te geven in de vorm van spierversterking, mobiliteit vergroten en conditie verbeteren. T. Lehmann,  C. Wilken, en S. Rutten,  hebben zich uitgebreid geschoold in medische fitness. Na het afronden van de fysiotherapiebehandelingen blijft vaak de behoefte bestaan om onder begeleiding van de fysiotherapeut de conditie te verbeteren of te handhaven. Omdat, afhankelijk van de klachten, aandoeningen en blessures, niet alle oefeningen even goed zijn, is het handig om onder controle te blijven van een therapeut die hiervan op de hoogte is. Speciaal voor patiënten en ex-patiënten is het mogelijk om onder begeleiding in kleine groepen van 5 á 6 mensen medische training te krijgen. De training behelst de volgende gebieden: algemene conditie van hart- en longfuncties (cardio), spierkracht van alle spiergroepen, mobiliteit (lenigheid), stabiliteit en coördinatie. De training zal altijd individueel aangepast worden.  Om een juiste indruk te krijgen van het instapniveau kan een uitgebreide medische trainingstest worden aangevraagd. Hierin zal naast een grondige anamnese gekeken worden naar gewicht, lengte, bloeddruk, vetpercentage, longfunctie, het spierkrachtniveau, het lenigheidsniveau en de conditie in de vorm van het zuurstofopnamevermogen tijdens inspanning. Voor deze laatste test wordt de zgn. submaximale – of Åstrandtest gebruikt. Deze test wordt op de fietsergometer gedaan en de uitslag geeft een niveau van conditie aan. Door deze enkele weken of maanden later te herhalen kan men zien of de conditie is verbeterd.

Personen die graag zonder begeleiding willen trainen in onze praktijk, omdat zij bijvoorbeeld al genoeg kennis van zaken hebben, kunnen overdag terecht om vrij te trainen. Dit wordt meestal gedaan door mensen die graag een uur cardio-training of training voor vetverbranding willen doen.

Er zijn verschillende tarieven voor de algemene medische test, voor trainen onder begeleiding en zonder begeleiding. Voor informatie hierover kunt u het beste even contact opnemen met één van de fysiotherapeuten.