Sinds 1 april 2014 is onze nieuwe website in de lucht. Een mooie aanleiding hiertoe was het 50 jarig bestaan van de praktijk op deze lokatie.

In 1964 opgezet, door K. Lehmann en zijn vrouw J. Lehmann-ter Kuile, als dependance van hun in 1954 ontwikkelde fysiotherapieafdeling in het toenmalige Stadsziekenhuis.

De praktijk is in 1983 door ons overgenomen en zodoende in familiehanden gebleven.

Sinds kort is het ook mogelijk therapie te krijgen volgens het Fasciaal Distorsie Model (methode Typaldos) door M.M.Mellenberg.

Zie voor uitleg onder het kopje massage of kijk naar www.fascialdistortion.com en www.fasciaresearch.de.

Fysiotherapie behandeling Etalagebenen vanaf 1 januari 2017 in basisverzekering

Positief nieuws voor mensen met zogenoemde etalagebenen! Vanaf 1 januari 2017 wordt de beste zorg voor deze patiëntengroep – 37 behandelingen bij een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut – vergoed uit de basisverzekering. Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat mensen met etalagebenen regelmatig worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij zo’n zesduizend patiënten.

“Niet altijd eerste keus”, zeggen alle gespecialiseerde netwerkfysiotherapeuten uit Purmerend. Zij reageren daarmee op recent onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “De acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut. Die aanpak scheelt de patiënt een operatie en wordt vanaf 1 januari ook volledig vergoed uit de basisverzekering.”

Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen.

Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. “Mensen met etalagebenen moeten leren om ‘door de pijn heen te lopen’,” aldus  de gespecialiseerde netwerkfysiotherapeuten uit Purmerend. “Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”

ClaudicatioNet heeft de laatste jaren gebouwd aan een landelijk netwerk van 1800 fysiotherapeuten die getraind zijn in het begeleiden van mensen met etalagebenen. Door de goede spreiding in Purmerend is er altijd wel een gespecialiseerd netwerkfysiotherapeut bij u in de buurt. De dichtstbijzijnde therapeut bij u in de regio vindt u op de digitale Zorgzoeker van ClaudicatioNet: www.etalagebenen.nl/zorgzoeker of www.fysiotherapiepurmerend.nl

Patiënten met etalagebenen zijn, met verwijzing van huisarts of specialist, van harte welkom voor een intake.